Det er med stor begejstring, at Museum Salling har modtaget en stor økonomisk opbakning fra Ny Carlsbergfondet. Dette muliggør et vigtigt projekt om den elskede folkelivskunstner Hans Smidth, som museet har over 80 værker af i samlingen. ”Vi ønsker at sætte fokus på en usædvanlig og meget produktiv kunstner, som elskede at afbilde almindelige mennesker”, udtaler museumschef Per Lunde Lauridsen.
Aarhus Universitet bidrager ligeledes i meget høj grad til projektet, hvilket skyldes en sammenfaldende interesse i at kaste lys over et vigtigt, men underbelyst område i kunsthistorien. Museum Salling ser meget frem til samarbejdet med universitet og derigennem at opnå en endnu stærkere forskningskompetence på museet.
Hans Smidth (1839-1917) voksede op i Skive og forelskede sig i de jyske heder. Men han var også meget optaget af tidens tanker om, at almindelige menneskers kultur og dagligliv var vigtige at beskrive. Ligesom der opstod museer i næsten alle provinsbyer, og indsamlingen af den jævne befolknings kulturelementer udviklede sig.
Hans Smidth havde relationer til og påvirkning på mange – i dag – meget mere kendte malere såsom Johannes Larsen, Anna Ancher og Theodor Philipsen. Ph.d.-projektet vil overordnet have til opgave at undersøge Smidths rolle i forhold til kunstneriske retninger: realisme, naturalisme og impressionisme før og efter år 1900 for at skabe ny kunstvidenskabelig viden om samspillet i samtiden mellem kunstidealer og kulturnationale værdier, nye teknologier og kulturformer, herunder fotografiets betydning for kunsten.
Hans Smidth (1839-1917), En ledvogter males, 1895. Olie på lærred, 32 x 40 cm.
(Foto: MUSEUM SALLING)